March 28, 2016

Miksi kannattaa lukea?

Oon löytänyt itseni monta kertaa miettimässä tähän kysymykseen vastausta. Luulin sen olevan täysin selvää; lukeminen on yleissivistävä taiteenlaji ja auttaa ihmisiä ymmärtämään maailmaa paljon paremmin. Ehkä kyse onkin tästä; halutaan yleissivistää ihmisiä ja saada heidät tekemään muutakin kuin vain juhliminen sekä puhelimen räplääminen. Mutta loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, mitä lukee - kunhan lukee edes jotain. Kyllä sekin lahjoittaa jokaiselle vähän sivistystä. Eikä kaikilla lukijoilla ole tavoitteena ainoastaan sivistää itseään, vaan viettää aikaa muuten vain. Joillekin lukeminen on todella vahva tapa rentoutua ja paeta maailman vaikeuksia ja asioita, joita itse täytyisi tehdä. 

Mä olen itse ollut nuorempana kovakin lukemaan. Saatoin lukea yhden kirjan parissa päivässä, joskus saattoi mennä muutamakin tunti. Nykyään mietin, miten se on voinut herranjumala olla mahdollista? Miten mä olen voinut olla niin nopea lukemaan, koska nykyään mulla kestää niin kauan lukea kaksikymmentä sivua. Tai siltä se ainakin tuntuu. Ehkä oon jotenkin hidastanut tahtia siitä, kun olin nuorempi, ja nyt oikeasti nautin kirjan lukemisesta enkä kiirehdi vain siksi, että mun on pakko olla luokan nopein lukija. Kyllä, mulla on ollut joskus tuollainenkin ajatus. Halusin olla luokan nopein lukija, ja sitä taisin joskus ollakin. 
Jossain vaiheessa lukeminen jäi ja ainoiksi luettaviksi jäivät pakolliset koulukirjat. En halunnut tuhlata aikaa lukemiseen, koska tein sitä muutenkin liian paljon, näin mä joskus ajattelin. Siirryin tietokoneen pauloihin ja aika monet vuodet mun nuoruudestani vietin koneella animen ja ropettamisen parissa. Ajattelin lukemisen olevan vain ja ainoastaan hikipinkoja varten. Voi, miten väärässä mä olinkaan. Eihän lukeminen kuulu vain joillekin ihmisille; lukeminen ja kirjat kuuluvat kaikille - iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ei tarvitse olla hikipinko pitääkseen lukemisesta; voi olla myös niin, että lukeminen vain on lähellä sydäntä. Mun isosisko, Iida, on juuri sellainen. Hän lukee koko ajan, mutta ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole hikke. Hän nauttii hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta, jonka saa viettää kirjan parissa. Viime vuonna hän luki 52 kirjaa. Tai jotain sinnepäin.

Aika paljon, vai mitä?


Pari vuotta sitten löysin Livejournalin uudestaan; olin aiemmin lukenut vain suomalaista fanfictionia, mutta ajattelin antaa mahdollisuuden englannin kielisille tuotoksille. Ja kuinka ollakaan, jäin koukkuun lempparificcaajani ficceihin, joita luin aina vain uudestaan ja uudestaan. En katunut ainuttakaan sekuntia, jotka kulutin hänen mahtaviin tuotoksiinsa. Sitä kautta löysin muitakin ihania kirjoittajia, joista haluaisin mainita kuitenkin gazerock4evaravennightmare6pinky-heaven19sweetlolixoi-lack-ruki ja monet muut, joilta olen satunnaisesti lukenut joitain tuotoksia. Kyllä, fanfictioninkin lukeminen sivistää - sanallisesti ainakin. Mä olen englannin kielisten tarinoitten myötä oppinut niin paljon englantia, että nykyään ymmärrän sitä kuin vettä vain. Joten on näistä ollut myös jotain hyötyäkin. 


Oon todennut, että kesäisin on kaikista kivointa lukea, koska pääsee ulos auringonpaisteeseen, eikä tarvitse olla koko ajan sisällä. Tällä tavoin viettää aikaa sekä ulkona että saa käyttää aikaansa kivaan harrastukseen. 
Viime vuonna mua alkoi jälleen kerran kutkuttaa lukeminen. Aiempina vuosina olin lukenut ehkä yhden kirjan vuodessa, mutta viime vuoden tammikuussa päätin, että tänä vuonna on toisin. Luin silloin Lisa Seen Lumikukka ja salainen viuhka -nimistä kirjaa ja siitä kaikki sitten lähti; aloin vierailla kirjastossa useammin, kysyin Iidalta vinkkejä hyvien kirjojen varalle ja vapaa-aika alkoi kulua koneilun lisäksi lukemisen parissa. Muistelenkin nyt kuinka ficcien lukeminen jäi vähemmälle, se oli loppujen lopuksi aika kumma juttu. 

Sain viime vuonna luettua yhdeksän kirjaa, joista ainoastaan kaksi olivat n. 150-200 sivuisia tuotoksia. Suurimmaksi suosikiksi osoittautuivat Rebecca Alexanderin Elämän ja kuoleman salaisuudet, Lisa Seen Pionin rakkaus sekä Erin Morgensternin Yösirkus.Voin ihan rehellisesti sanoa, että kaikista parasta lukemisessa on se, kun löytyy hyvä kirja, eikä millään haluaisi lopettaa sen lukemista. Haluaisi vain jatkaa ja jatkaa, mutta yleensä aina tulee jokin, joka pistää lukemiselle stopin hetkeksi.
Toinen hyvä asia on se, että ainakin mun sanavarastoni on laajentunut huimasti. Luin muutamia viikkoja sitten artikkelin, jossa kerrotaan, että lukeva nuori tietää enemmän sanoja kuin nuori, joka ei lue. Olen itse sitä mieltä, että ihan sama, mitä nuori tai aikuinen lukee, hän tulee elämässään tuntemaan paljon enemmän sanoja, kuin sellaiset ihmiset, jotka eivät anna lukemiselle minkäänlaista mahdollisuutta. Ehkä Seiska-lehden artikkeleita lukiessa sanavarasto ei laajene niin paljon kuin toivoisi, mutta lukemista sekin on. Mä oon itse lukenut lehtiä, romaaneja, runoja, huonoja ja turhia nettiartikkeleita turhista julkkiksista, ohjeita, koulukirjoja, tietokirjoja, novelleja, sarjakuvia, lyriikoita, mangaa, fanfictionia netistä sekä puhelimesta. Vaikka ei saisi tuomita niin silti monet toteavat, että ihmiset, jotka eivät lue, ovat sivistymättömiä moukkia, jotka eivät ymmärrä mitään.

En itse ajattele näin. Toivoisin vain nuorten lukevan enemmän, ihan vain siksi, että se on mukavaa puuhaa, sopivan rauhallinen harrastus sellaisille, jotka eivät halua liikkua tai käydä salilla. Lukeminen myös rentouttaa - kuten olen jo maininnut aiemmin - ja tosiaankin auttaa sanavaraston laajentamista. 


Ei kirjojen tarvitse olla 500 sivuisia, ei 1000 sivuisia, eikä 400 sivuisia. Voi ihan yhtä hyvin lukea lyhyitä romaaneja, niin kuin mä tein itse viime vuonna. Lyhytkin romaani auttaa ymmärtämään maailmaa paremmin ja tarjoamaan sulle lisää sanoja, joista et välttämättä ole ollut tietoinen. Ja jos ei halua lukea kirjoja, voi ihan hyvin lukea sarjakuvia, tietokirjoja tai ihan vaikka lehtiä. Pitäisiköhän mun myös sivistyä ja aloittaa Turun Sanomien lukeminen aivan kunnolla? Mitäs mieltä te olette?

Olen aika paljon painoittanut tässä postauksessani, miten kivaa lukeminen on ja kuinka lukeva ihminen tuntee tuhansia sanoja enemmän kuin ihminen, joka ei lue. Mun mielestäni se on totta. Se on sivistävää, vaikka monet saattavatkin ajatella aivan eri tavalla. Mutta totuus on se, että lukemalla oppii paljon enemmän kuin jollakin muulla tavalla. Onko teillä sellaisia kirjoja, joita olette lukenut enemmän kuin vain kerran? Oletteko ylipäätään sitä mieltä, että samoja kirjoja kannattaa lukea enemmän kuin yhden ainoan kerran? Mä olen, jälleen kerran, sitä mieltä, että kyllä kannattaa! Mä oon lukenut Harry Pottereita, Uma Karman Kaiken se kestää, Eva Ibbotsonin Virta vie viidakkoon, Jerry Spinellin Tähtitytön, Jenni Downhamin Ennen kuin kuolen sekä Muumikirjoja useamminkin kuin vain kerran. Ja mainitakseni vielä kirjat, joita nuorempana luin useita kertoja; Goosebumps sekä The Nightmare Room -kirjat. Mulle saa myös suositella kirjoja, joita lukea! Ajattelin itsekin tehdä sellaisen postauksen jossain vaiheessa, jos ihmisiä vain kiinnostaa yhtään.


Entäs miten on, löytyykö inhokkikirjailijoita? Multa löytyy.

Olen joskus ask.fm:ssä vastannut inhokkikirjailijat-tyyppiseen kysymykseen ja multa löytyy tasan kolme sellaista: Paulo Coelho, Haruki Murakami sekä John Green. Musta on hassua, että mun kohdalla asia on näin, mutta mun lukiokaveri sen sijaan pitää ainakin kahdesta ensimmäisestä melkoisen paljon. 
Mä olen lukenut näiltä kirjailijoilta niin paljon kirjoja, että tavallaan voin jo pahoin. Aloin lukea heidän tuotoksiaan muutaman kaverini suosituksesta ja ahminkin niitä siihen aikaan koko ajan. Ehkä sen vuoksi mulla alkaa olla mitta täysi ja olen joutunut pitämään taukoja näistä kirjailijoista. John Greenin tuotokset ovat mun makuuni liian lässyjä ja typeriä, etten aio palata niihin enää koskaan. Ehkä

Haruki Murakamin ja Paulo Coelhon kirjat saavat mut tuntemaan niin paljon vihaa, etten ymmärrä sitä itsekään. Molemmat kirjoittavat niin oudolla tavalla, ettei se pure muhun yhtään. Paulo Coelhossa vituttaa eniten se, että hänen kirjansa alkavat lähestulkoon samalla tavalla, ja mikä on ärsyttävämpää on se, että hän sekoittaa paljon uskontoasioita keskenään ja kirjoittaa näistä asioista aivan liikaa. Kun lukee jotain hänen kirjaansa, voi havaita, kuinka aikaisemmat kirjat paistavat siitä läpi. Ne ovat mun makuuni liian samanlaisia. 

... silti lainasin kirjastosta hänen uuden tuotoksensa, Uskottomuus. Paulo Coelho on onnistunut kuitenkin voittamaan mut puolelleen kahden kirjan avulla; Paholainen ja neiti Prym sekä Portobellon noita.

Haruki Murakamissa mua vituttaa kirjoitustyyli. Liian yksinkertaista; liian väritöntä, hajutonta ja mautonta. Tuntuu, että myös hänen kirjoissaan on sama juttu; ne alkavat aina samalla tavalla ja ovat heijastettavissa hänen muihinkin romaaneihinsa. Olen pitänyt hänestäkin taukoa, mutta aina palaan antamaan hänelle uuden mahdollisuuden. Kyllä, sellainen mä olen.

Summa summarum, lukemisen on tarkoitus aiheuttaa kaikenlaisia erilaisia tunteita ja mun kohdalla se ainakin toimii todella hyvin.


Viime vuonna luin nämä kirjat:


 Robert Louis Stevenson - Tohtori Jekyll ja herra Hyde 
 Lisa See - Pionin rakkaus 
 Lisa See - Lumikukka ja salainen viuhka 
 Haruki Murakami - Suuri lammasseikkailu 
Rebecca Alexander - Elämän ja kuoleman salaisuudet 
 Ali Shaw - Tyttö joka muuttui lasiksi 
 Erin Morgenstern - Yösirkus 
 Mathias Malzieu - Sydämen mekaniikka 
 Maxence Fermine - Lumi 

Tavoitteena on tänä vuonna lukea enemmän! Nämä kirjat olen kuitenkin ehtinyt lukea näiden kolmen kuukauden aikana:

 Glen Duncan - Viimeinen ihmissusi 
 Milan Kundera - Merkityksettömyyden juhla 
 Yasunari Kawabata - Kämmenenkokoisia tarinoita 

And more to come! Jakakaa ihmeessä omia hyviä - tai vaikka huonojakin - lukukokemuksia, kuulisin niistä mielelläni. Saatte myös kertoa omat mielipiteenne koko tästä aiheesta; onko lukeva ihminen oikeasti sanallisesti rikkaampi kuin ihminen, joka ei lue? Saa ja pitää aiheuttaa keskustelua, tykkäisin siitä tosi paljon! Mä sanon nyt kuitenkin heippa ja nähdään taas sitten huhtikuussa uusien postauksien merkeissä!

Ps. Vastasinkohan edes omaan kysymykseeni... Ehkä, ehkä en, hehs.

16 comments:

 1. Oi miten kiva postaus! Täältä tulee nyt varmaan melkoinen kilometrikommentti, mutta kerrankos sitä..

  Oon itse ainakin sitä mieltä, että ihmsillä, jotka lukee vähän enemmän, on laajempi sanavarastokin. Itse asiassa juuri viime syksynä yksi minun opettajista totesi mulle, että minun kirjoitustyylistä näkee, että luen kaunokirjallisuutta. Käytän kuulemma sellaisia sanoja, joita esiintyy enää oikeastaan vain kaunokirjallisuudessa, eikä niinkään puhekielessä (kuten esim. taatusti ja likelläkään). Vertaisarvionteja tehdessäni huomasin myös itse, että erään luokkakaverini kirjoituksesta näkyi tosi vahvasti se, että hän lukee paljon. Hänen käyttämänsä kieli oli paljon rikkaampaa ja tietyllä tavalla hyvin kekseliästä. En kuitenkaan väitä, että vähemmän lukevat olisivat välttämättä yhtään sen huonompia kirjoittajia, kuin keskivertoa enemmän lukevat. Sanataituri voi olla vaikka ei lukisi muuta kuin Iltalehteä.

  Mulla kävi lukio/ammattikouluaikana myös sillai, että en enää lukenut vapaa-ajallani juuri koskaan. Sain aivan tarpeekseni kaikista niistä kirjoista, joita oli pakko lukea koulussa. Koko sen neljän vuoden aikana luin omaksi ilokseni ehkä kolme kirjaa, kun taas joskus varhaisteininä, etenkin kesälomalla, luin aina tyyliin pari kirjaa viikossa. Mulla meni Pottereiden lukemisessa (aloitin vasta lukioikäisenä niiden lukemisen) joku viis tai kuus vuotta varmaan juuri siksi, että oli niin paljon kaikkea pakollista luettavaa. Luin siis sen vipan kirjan vasta nyt tammikuussa loppuun. Tällä hetkellä mulla on hieman samanlainen keissi menossa kuin lukiossa - minun pitäis lukea yhtä kurssia varten 12 länsimaalaisen kaunokirjallisuuden klassikkoteosta, mutta ei vaan tee yhtään mieli, kun on PAKKO. En ymmärrä, että miten se onkin mulle niin suuri motivaation tappaja :-D Vaikka osa niistä kirjoista on sellaisia, että oon halunnu jo vuosia lukea ne, niin ei vaan nappaa kun on pakko. No, tähän mennessä oon saanu melkein viis luettua ja toukokuun lopussa pitäis tenttiä kaikki 12, jee :--)))

  Oon nyt siis tämän vuoden puolella lukenut kuusi kirjaa, joista neljä on ollut noita kirjallisuuden kurssin teoksia, yksi vironkielinen kirja ja yksi ihan "omasta tahdostani" luettu. En malttais yhtään oottaa kesää, jotta pääsisin lukemaan kaikkia hyllyssäni odottavia kirjoja. Oon nyt viime vuosina ruvennut lukemaan enemmän englanniksi, joten kesällä ajattelinkin lukea mahdollisimman paljon englanninkielistä kirjallisuutta - ihan vain siksikin, koska taidan hakea englantia syksyllä sivuaineeksi :D Mutta tuleepahan hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Mulla onkin jo joululoman jäljiltä kesken Tyler Oakleyn Binge (haluaisin lukea sen jo nyt, koska Tyler, mutta kouluhommien takia ei pysty :|) ja englanninkielinen Peter Pan.

  Noista mainitsemistasi inhokkikirjailijosta - en oo lukenut kenenkään heidän kirjoja, mutta jokaista multa löytyy kyllä kirjahyllystä :-D Coelholta on Veronika päättää kuolla, Murakamilta Norwegian Wood ja Greeniltä Looking for Alaska, TFIOS ja An Abundance of Katherines. Taisin lukea Looking for Alaskan johonkin puoliväliin pari vuotta sitten, mutta siihen se sitten jäikin. Kesällä aion lukea sen loppuun, mutta minun on varmaan pakko aloittaa se alusta. Coelhosta oon kuullut pelkkää ylistystä, kuten myös Murakamista. Tosin yksi kaveri sanoi, että häntä ärsyttää tapa, jolla Murakami kuvaa seksiä ja seksuaalisuutta. Tiedä sitten millainen se tapa on, mutta ehkäpä se selviää kunhan luen jonkin hänen teoksistaan.

  jatkuu seuraavassa kommentissa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis ihan mahtavaa, että sain keskustelua aikaan! Tämä olikin mun tarkoitukseni, koska mun mielestäni on aina niin kiva kuulla muidenkin kokemuksia joitain tiettyjä harrastuksia tai asioita kohtaan. Joten älä yhtään huolestu, tulin vain tuosta sun kilometrikommentistasi iloisemmaksi, joten kiitos siitä :>

   Mä olen itse huomannut saman! Mun eräs hyvä ystäväni osaa kirjoittaa niin hienoja tekstejä, että niistä paistaa todella hyvin läpi se, miten paljon hän oikeasti lukee. Lisäsyy hänen taidoilleen saattaa myös olla se, että hänen isänsä on kirjailija, Kari Levola. Eivätkös jotkut tietyt taidot periydy kuitenkin vanhemmalta omalle lapselle? :D Mutta kuten sanoit, jokainen voi olla hyvä kirjoittaja, mutta varmasti paljon kirjoja lukenut osaa käyttää sellaisia sanoja, joita ei enää huomaa niin paljon käytettävän. Olen myös huomannut, että aiemmin toistin paljon samoja sanoja teksteissäni, mutta nyt olen osannut etsiä niille synonyymejä. Kiitos lukemisen, hehs.

   Se on karu totuus, että silloin ei tee yhtään mieli koskea kirjaan, jos on pakko! Tiedän tuon fiiliksen niin hyvin. Lukiossa jätin kaikkien pakollisten kirjojen lukemisen aivan viimetippaan, enkä kadu mitään niin paljon kuin sitä... Jos olisin myös ajatellut hieman enemmän, olisin yrittänyt lukea enemmän koulukirjoja ja saada parempia arvosanoja ylioppilaskirjoituksista. No, se on hieman myöhäistä nyt :D Toivottavasti sinä saat luettua kaikki ne kirjat, jotka sun täytyy lukea! Tiedän, että pakkolukeminen on niin paskaa, mutta se voi joskus myös olla ihan mukavaakin :>

   Mäkin ajattelin kesällä lukea muutaman englannin kielisen kirjan, jos kesätyön lomassa jaksan antaa lukemiselle aikaa... Toivon ainakin, että en kyllästy, koska oon taas niin rakastunut tähän koko hommaan! Sen vuoksi sainkin inspiraation kirjoittaa oikein kunnon postauksen tänne blogin puolelle :>

   Itselläni on myös tuo Veronika päättää kuolla tuolla kirjahyllyssä muiden romaanien joukossa. Aion kyllä antaa kyseessä olevalle yksilölle mahdollisuuden, en mä sitä ole ostanut vain pölyttymistä varten :D Tästä kirjasta olen kuullut ihan hyviä arvosteluja, mutta saa nähdä, mitä mieltä meikäläinen tulee olemaan... :D
   Älä lue Haruki Murakamin Norwegian Woodia, älä missään nimessä. Niin mielettömän kamalaa ripulikakkaa, että mun teki ainakin mieli suolistaa itseäni, kun pääsin kyseisessä kirjassa yhtään eteenpäin... Suosittelisin aloittamaan Murakamin teoksella, joka kantaa nimeä "Sputnik, rakastettuni". Jopa minä pidin siitä muutaman hippusen verran XD John Greeniltä en suosittelisi lukemaan mitään, mutta jos on ostanut kirjoja niin ehkä ne kannattaa lukaista nopeasti. Eivät jää sitten edes kirjahyllyyn vailla lukevia silmäpareja.

   Murakamissa on niin paljon sellaisia piirteitä, joista en pidä. Kuten postauksessani mainitsin, Murakamin suurin ongelma on romaaniensa aloitus. Hän aloittaa ne lähestulkoon samalla tavalla, ja koko kirjan aikana teksti on niin väritöntä, hajutonta ja mautonta. Se on niin yksinkertaista, että pelkästään se saa ainakin minut näkemään punaista väriä neljän hehtaarin mitalta. En ole kiinnittänyt niinkään huomiota hänen tyyliinsä kirjoittaa seksuaalisuudesta tai seksistä, mutta ehkä tulevaisuudessa otan tämänkin asian tarkkailuun! :D

   Delete
 2. Mulla itelläni ei oikeastaan oo inhokkikirjailijoita, enkä oo ikinä lukenut mitään kirjaa kahdesti (no paitsi sen aiemmin mainitsemani vironkielisen kirjan, piti lukea se sekä viroksi että suomeksi, jotta meni jakeluun :D). Yksi lempparikirjailija mulla kuitenkin on, nimittäin Torey Hayden. Oon lukenut ensimmäisen Haydenin kirjan jo varmaan 11-vuotiaana, eikä rakkaus oo vieläkään laantunut, vaikken ookkaan vuosiin lukenut hänen kirjojaan. Paras lukemistani Haydeneista on ehdottomasti Tiikerin lapsi, suosittelen! Luulen, että hänen kirjoihinsa tulen varmasti palaamaan yhä uudelleen. Potteritkin ajattelin vielä joskus lukea uudelleen.

  Okei, oliskohan tämä selitys nyt tässä :-D Pitää kyllä pian kirjoittaa omaankin blogiin joku kirjapostaus! Sormet syyhyäis kyllä jo nyt tämän sinun tekstin inspiroimana! :-) Onko sulla muuten goodreadsia? Siellä on tosi kiva seurailla ihmisten lukemisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastaan tähän myös erikseen, hehs!

   Mullakaan ei ole muita inhokkikirjailijoita, mutta joskus vastaan tulee yksilöllisiä kirjoja, joista en pidä. Tai noh, kukapa lukija ei edes joskus törmäisi kirjaan, josta ei pitäisi? Mua on välillä niin vaikeaa miellyttää, että toisinaan en kestä itseäni :D

   Torey Haydenista olen kuullut myös pelkkää hyvää, joten aion ehdottomasti ottaa tämän kirjailijan tarkkailuun :> Kiitos suosituksesta! Enemmänkin saa suositella, mikäli luettavan arvoisia kappaleita ilmestyy jostain mielen syvimmistä sopukoista. Mullakin on missiona lukea Harry Potterit uudelleen! Tai saada ne loputkin osat luettua kokonaan... XD

   Joo kirjoita ihmeessä! Aion ehdottomasti katsastaa sen postauksen sitten :> Olen tyhmä, mutta mikä on goodreads...? En ole koskaan kuullutkaan kyseisestä sivusta/sovelluksesta XD

   Delete
  2. Ihan totta joo, oon myös joskus lukenut tuosta että jotkut taidot on ihan periytyviä. Minusta tuntuu, että meidän perheessä kaikilla muilla on jotkut aivan älyttömät piirtämisgeenit, paitsi mulla :-D hahaa.

   Joo yritän nyt ihan hullulla tahdilla ruveta kahlaamaan niitä kirjoja, onneks on vielä pari kuukautta aikaa, mutta kirjoja on myös vielä 7 jäljellä, ääk...

   Minun työkaveri edellisessä duunipaikassa suositteli Murakamia niin vuolaasti, että taidan kuitenkin yrittää lukea häneltä jotain! ;)

   Muistan, että kun aloitin lukemaan Looking for Alaskaa, niin se kyllä vaikutti ihan kivalta. Vähän vähemmän ehkä odotan sitä TFIOS:ia, sillä leffan perusteella se oli ehkä vähän ällöttävä ja turhan romantisoitu kertomus syövän sairastamisesta. Tosin suurin osa kirjan ja leffan faneista taitaa olla teinejä, ja itsekin entisenä (suhteellisen fanaattisena) Twilight-fanina voin kyllä tunnustaa, että teininä minuun kyllä uppos mikä tahansa romanttinen ja dramaattinen sonta :DDD

   Hei tsekkaa ehdottomasti goodreads (https://www.goodreads.com/)! Sinne voi luoda omia to-read-listoja ja arvostella/laittaa muistiin jo luettuja teoksia :>! Ja voi siellä tietysti seurailla muidenkin "kirjahyllyjä" :-) Ite tykkään että se on tosi kätevä sivusto, ruukaan aina merkitä sinne muistiin kaikki kirjat, jotka haluan joskus lukea! Ja tietty myös luetut.

   Delete
  3. Meidän perheessä kellään ei oikeastaan ole mitään sen ihmeellisempää erityistaitoa tai en ainakaan ole kiinnittänyt liiemmin huomiota :-D Mutta sen oon huomannut, että todella monilla mun kavereilla on niin ihana ja kaunis käsiala ja mahtava piirustustaito, mutta mulla sen sijaan... Noh, mulla on taitoa vääntää ihan siedettävää kaunoa ja osaan myös piirtää ehkä hyvässä lykyssä tikku-ukon, hahah!

   You can do it! Tsemppaan sua täältäkäsin :) Tuntuuhan se varmasti aivan absurdilta ja hieman pelottavaltakin, että pitäisi seitsemän kirjaa saada luettua niin nopeassa ajassa, etenkin kun kyseessä on sellaista "pakkopullaa".

   Aina voi lukea, mutta olenpahan ainakin varoittanut XD Mutta ei sitä tiedä, vaikka sä pitäisitkin Murakamista enemmän kuin meikäläinen! Toivotaan, että sun lukukokemukset on paljon miellyttävämpiä kuin mun!

   Mä luin Looking for Alaskasta alkua ja totesin, että ei perkele mitä sontaa, samoin kävi TFIOS:in kohdalla. Sitä paitsi, mua nyppii niin paljon se, miten samanlainen TFIOS on kuin mun lempikirjani, Ennen kuin kuolen, Jenny Downhamilta. Periaatteessa sama idea; tyttö sairastaa parantumatonta syöpää, saa kuulla elinajanennusteensa (TFIOS:ssahan on periaatteessa sama juttu?) ja päättää tehdä listan asioista, joita haluaa toteuttaa ennen kuolemaansa. Katsoin myös tämän leffan ja... Voi yökötys, en tajua, miten jotkut pitävät siitä!

   Twilighteista puheenollen, oon tykännyt niistä aina KIRJOINA, koska ne ovat oikeasti hyviä. Leffoina nekin ovat niin jäätävää kuraa, ettei sanoja löydy. Mullekin osui ja upposi pienempänä kaikenlainen draamainen sonta, kyllä nykyäänkin, mutta tietenkin hyvän maun rajoissa :-D

   Ah, kiitos infosta! Täytyykin tsekata tuo sivusto, vaikuttaa ihan kivalta ja erilaiselta verrattuna joihinkin muihin somesivustoihin :>

   Delete
  4. Jee kiitos tsemppauksista! =^_^=

   Aaaa puhut muuten ihan totta, oon itekin lukenut joskus tuon Downhamin kirjan, mutta en oo koskaan tullut ajatelleeksikaan, että ne muistuttaa TFIOS:in kanssa kovasti toisiaan :D Haha, hassua. Mutta onhan niissä kieltämättä tosi paljon samaa.

   Twilight on sinänsä edelleen tosi viihdyttävä kirjasarja, mutta jotenkin mulla on aina häirinnyt se miten Meyer jotenkin "aliarvioi" lukijaa antamalla niin typeriä ja itsestäänselviä vihjeitä! Ja se koko sarjan loppu on ollut varmaan tähänastisen elämäni suurin antikliimaksi :D Ja minua vähän ärsyttää jotenkin se, että Meyerin oma mormonius paistaa niin kovasti läpi niissä kirjoissa; seksistä pidättäytyminen tuntui olevan niin tärkeä teema, että siitä piti jauhaa jatkuvasti, vaikkei se ollut mielestäni juonen kannalta juuri lainkaan olennaista. Mutta joo, en oo tohtinut antaa niitä kirjoja vielä(kään) kiertoon kenellekään, ennemminkin oon miettinyt, että josko ne tässä lukisi taas uudelleen.. XD

   Delete
  5. Ennen kuin kuolen on mun lempikirjani enkä voi tuntea muuta kuin pakottavaa oksentamisen tarvetta, kun vain mietinkin TFIOS:ia :D Tietysti löytyy muitakin kirjoja, jotka muistuttavat toisiaan tavalla tai toisella, mutta ehkä tämä kosketti mua kaikista eniten, koska lempikirjani ja kirja, jota inhoan, muistuttavat toisiaan aivan liikaa. En osaa selittää, mutta vähän harmittaa kuitenkin!

   Oon samaa mieltä sun kanssa tuosta piirteestä Meyerin kirjoissa! :D Välillä Twilight-sarjaa lukiessa tulee niin typerä olo, kun Meyer ei sen sijaan nna lukijalle itse valtaa ajatella tapahtumia. Se on mun mielestäni todella typerää joissain kirjoissa :D Mäkin itse ostin Twilight-sarjan ykkös- ja kolmososan kirpparilta yhteishintaan tyyliin 2e, joten... Ei ollut kallis investointi. Kakkososa mulla olikin, ja oon itsekin miettinyt, että jos lukisi ne uudelleen... XD

   Delete
 3. Tosi kiva postaus <3 :) Mä luin nuorempana kans todella paljon! :) Melkein aina oli joko kirja luettavana.. Mutta nyt ei vaan ole aikaa :/ Kesällä kun on enemmän aikaa haluaisin lukea ainaki pari kirjaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! <3 :>

   Nuorempana on ilmeisesti ollut enemmän innostusta kirjoja kohtaan... Sosiaalinen media, opiskelut sekä työt ovat vissiinkin viemässä liian paljon aikaa ihmisten elämästä :-( Se on aika surullista, mutta toisaalta ihan ymmärrettävää. Toivottavasti löydät itsellesi lukemisen arvoisia kirjoja! :-)

   Delete
 4. Ihanaa ku ihmiset puhuu lukemisesta! Ei mulla kyllä ollu sen enempää kommentoitavaa mut kiitos tästä postauksesta, tykkäsin paljon :) ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä voisin puhua tästä vaikka kuinka paljon! :> Ollaan isosiskon kanssa juteltu huonoista ja hyvistä kirjoista sekä kirjailijoista ummet ja lammet, parasta! Etkös sä muuten lue tai lukenut jossain vaiheessa tuota Erin Morgensternin Yösirkus-nimistä kirjaa? Kerro ihmeessä, mitä mieltä sä olit siitä, olis kiva kuulla!

   Kiitos paljon itsellesi kommentin jättämisestä <3

   Delete
  2. Mä oon meinannu kans monta kertaa kirjottaa blogiin jotain lukemisesta, mut en ikin saa mitään aikaseks :D Juu luin! Rakastuin ihan täysin siihen kirjaan ja siihe maailmaan ai että, oikeen harmitti ku se kirja loppu! :( varmasti tuun lukee uudestaankin. Se oli jotenkin niin erikoisella tavalla kirjotettu. Tykkäsin.

   Onks sulla muuten käyttäjää goodreadsissa? :)

   Delete
  3. No ehkä jossain vaiheessa saat oikein kunnon inspiksen niin sitten teksti muodostuu aivan kuin itsestään :>

   Ihana tietää, että joku muukin on tykännyt siitä! Mä luin sen suomeksi, mutta pidin siitä silti todella paljon! Ihanaa kuvailua, just sellainen kirja, johon rakastuin ihan oikopäätä. Mua harmitti sen loppu kaikista eniten, se oli jotenkin hieman pliisu :( Olisin toivonut hieman erilaista loppua, mutta summa summarum, muuta moitittavaa ei juurikaan ole!

   Ei mulla ole, en edes tiedä, mikä se on :( Oon niin huono XD

   Delete
  4. Mäki oisin toivonu erilaista loppua, mut eipä tuossakaan mitään vikaa ollut! Vähän se jäi kalpeeks muusta kirjasta. Se kuvailu oli jotain niin ihanaa ai että ♥

   Goodreadsissa voit pistää ylös kirjoja mitä oot lukenu ja antaa niille tähtiä sen mukaa mitä tykkäsit ja se ehdottaa sulle sit samankaltasia kirjoja, joista saattaisit tykätä :) englanniks koko sivusto, mut esim. kirjat voi vaihtaa suomenkielisiin versioihin jos niin haluaa! Ite oon tykänny tosi paljon ja löytäny tosi monta uutta kirjaa, lukulista senku kasvaa...

   Delete
  5. Nimenomaan! Odotin niin toisenlaista loppua, mutta kai sitä täytyy tuohonkin loppuun tottua :( Kirja muuten oli niin ihanaa luettavaa, että ajantaju kyllä unohtui täysin, kun jatkoi lukemista!

   Joo, Jutta tuossa yläpuolella taisikin vähän kertoa mulle tuon Goodreadsin tarkoitusta, joten täytyy tosiaankin ottaa kyseinen sivusto haltuun :> Myös mun oma lukulista kasvaa kasvamistaan, huh huh...

   Delete

you can write a comment in finnish, english, swedish, italian or french!